HyperX e genul de producator de periferice de gaming care ti-e extrem de greu sa-l detesti, asta evident datorita produselor pe care le au in catalog.
Dar un mare merit al acestui lucru este si pretul la care se comercializeaza aceste produse.
HyperX nu a aparut pe piata chiar asa de nicaieri, fiind divizia de gaming a celor de la Kingston. Insa au aparut brusc pe la evenimente esports, pe langa producatori consacrati la vremea respectiva.
Concurenta nu ii baga prea mult in seama ca deh, ca ei au fost multi care au investit nitel in marketing si dupa s-au scufundat. Exemplul cel mai vizibil este evident QPAD. Ei bine, daca ne uitam la tot traseul urmat de catre HyperX, pare un studiu de caz ce ar trebui predat la facultatide business si de management.
HyperX usor dar sigur au iesit la rampa si au detronat cativa jucatori importanti, atat ca vizibilitate in piata, iar ulterior au reusit sa o faca si prin catalogul de produse. Practic, HyperX a reusit sa-i ia fata monstrului sacru SteelSeries, producator ce in urma cu aproximativ 15 ani ai fi zis ca nu are cum cineva de nivelul celor de la HyperX sa ii detroneze.
Si cum au reusit? Pe scurt, cu produse de genul Cloud, FPS Alloy si mousepad-uri care se gaseau la preturi competitive. Si inca se gasesc.
Ei bine, timpul a trecut, iar HyperX in clipa de fata sunt mult mai activi pe segmentul esports, fiind prezenti atat la evenimente, dar avand contracte de sponsorizari si cu organizatii de gaming sau creatori de continut.
Ba mai mult, anul trecut s-a produs separarea definitiva intre cele doua entitati, Kingston si HyperX, iar divizia de gaming fiind cumparata in cele din urma de catre cei de la HP.
Dar ca sa nu o lungesc iar inutil, in fata avem HyperX Alloy Origins 65 si dupa cum ii spune numele, este o tastatura form 65%. Ramane de vazut daca Origins 65 se ridica la standardul produselor HyperX sau o sa dezamageasca.
Constructie si utilizare
Loot-ul din cutia produsul este destul de basic. Pe langa produsul propriu zis, anume HyperX Alloy Origins 65, mai gasim cablul USB A to USB Type-C, keycap puller si doua keycaps-uri: spacebar si escape. Ma pune putin pe ganduri de ce tematica acestor doua keycap-uri este “spatiu”. Daca ar fi fost doar spacebar-ul as fi inteles, ca e space(bar), insa si keycap-ul tastei escape are fix aceeasi tematica.
HyperX Origins 65 nu este prima tastatura din portofoliul producatorului ce vine dotata cu switch-uri made in house. Origins 65 se comercializeaza in doua variante, anume cu switch-uri HyperX Red Linear si HyperX Aqua Tactile. Probabil o sa vedem si o implementare cu switch-urile blue in viitor.
Tastatura vine cu keycaps-uri PBT double shot, astfel asigurand o rezistenta indelungata a acestora. Pentru mine asta este o veste buna, asta pentru ca datorita transpiratiei am tocit multi mousi sau butoane de tastaturi, in special cele prezente pe laptop-uri.
Keycap-urile sunt un upgrade semnificativ versus cele prezente tastaturile anterioare. Cele prezente pe HyperX Alloy Origins 65 sunt mult mai solide, chiar rigide as putea spune, dar intr-un sens pozitiv. Insa rezistenta sporita nu incurca iluminarea RGB prezenta pe tastatura, lucru ce se intampla destul de des la tastaturi care vin dotate cu keycaps double shot PBT.
Switch-urile prezente pe sample-ul primit sunt HyperX Aqua Tactile. Acestea au in feedback placut si mi se pare middle ground-ul perfect intre switch-uri oarecum silent dar si un bouce placut la utilizare, atat in sesiuni de gaming dar si intr-un work environment.
Carcasa tastaturii este confectionata in totalitate din aluminiu, insa singurul contact pe care-l cu aceasta il ai cu gap-ul dintre buttonul function si left arrow.
Nu inteleg ce au gandit in faza de proiectare si de ce a ramas acel gap, probabil ar fi vrut ca spacebar-ul sa fie oleaca mai lung insa s-au razgandit in ultima instanta si la proiectare n-au mai eliminat spatiul respectiv. Practic ar fi putut sa puna in sticker prin care sa semnaleze “aici se aduna praful”.
Burta tastaturii este si ea confectionata din aluminu si aici se gasesc si piciorusele de ajustare a inaltimii. Acestea sunt doua la numar, astfel utilizatorul avand 3 trepte de inaltime pentru utilizare: default(jos), mediu(piciorusele mici) sau inalt(piciorusele mari).
Pentru o tastatura cu de forma 65, HyperX Alloy Origins 65 este destul de grea, cantarind usor peste 820 de grame. Insa lucrul este influentat si de faptul ca este o tastatura solida. Aceasta masoara 315.06 x 105.50 x 36.94 mm si din pacate nu gasim in catalogul celor de la HyperX un palmrest compatibil cu dimensiunile acestei tastaturi.
Software
Atat tastatura Alloy Origins 65, cat si alte periferice de gaming HyperX pot fi configurate in software-ul Ngenuity. In aceasta aplicatia putem customiza Alloy Origins 65 dupa bunul plac. Putem modifica iluminarea RGB, setare macro-uri sau seta fiecare tasta cu functia dorita.
HyperX Ngenuity este un software destul de vechiut, chiar si in varianta actuala. Insa intr-un final pare sa fi ajuns la maturitate acesta aplicatie. Asta pentru ca in trecut, nu erau putine momentele in care te loveai de bug-uri de te lasau cu gura cascata sau setari pierdute random.
Concluzie
HyperX e genul de producator care nu dezamageste cand lanseaza ceva. Mai dadeau chixuri din cand in cand, in special cand venea vorba de mousi de gaming.
Insa, pare ca in ultimii ani se pare ca in sfarsit a inteles ce vrea publicul si au scos doi mousi superbi. Sau ma rog, este acelasi mouse, doar ca e in varianta wired si varianta wireless. Evident, vorbesc despre HyperX Pulsefire Haste si HyperX Pulsefire Haste Wireless.
Partea buna cu perifericele de gaming din catalogul celor de la HyperX este ca beneficiaza de impelentari “la zi”, adica cu cerintele curente ale pietii. Si vin la preturi mai mult decat decente majoritatea.
HyperX Alloy Origins 65 nu face exceptie. E o tastatura buna, interesanta, dar si ieftina. In segmentul asta de produse, avand in vedere ce primesti pentru aceasta suma, categoric este best buy.
Tastatura are un pret de vanzare de ~100 euro, insa ca in cazul multor produse HyperX, aceasta este des inclusa in campanii promotionale si poate fi gasita sub suma de 400 lei.
Sincer, chiar nu prea am ce sa-i reprosez acestui produs. Si nu s-a mai intamplat asta de ceva timp. Singura chestie tine de OCD-ul meu, asta pentru ca e un mini gap intre butonul Fn si left arrow, poate ar fi putut sa puna ceva acolo ca sa pot dormi si eu linistit noaptea.
In clipa de fata HyperX le are aproape pe toate pe segmentul de tastaturi de gaming. Au fullform, TKL, 65% si 60%. Stiti ce au in comun toate? Faptul ca toate sunt tastaturi wired. Poate in viitorul apropiat o sa ne lovim si de o tastatura wireless marca HyperX.
Momentan se pare ca cei de la HyperX isi continua drumul pe care si l-au trasat, chiar daca au fost cumparati in urma cu ceva timp de catre cei de la HP, asta dupa ce cei din urma au incercat si ei sa intre pe segmentul de periferice de gaming, insa nu au avut prea mare succes.
Dar da, viitorul suna bine in continuare pentru cei de la HyperX. Acum hai si fara fir.