Trendul curent pe care merg mousii de gaming in ultima vreme este greutatea cat mai mica, vizibl mai ales la mousii destinati jucatorilor de shootere. Probabil ati observat ca sunt multi mousi aparuti in ultimii 2 ani care au diverse forme taiate din carcasa pentru a reduce greutatea. E un trend care aduce produse foarte interesante si competitia pare sa fie din ce in ce mai acerba in zona de mousi pentru shootere. Asta e super bine. Inseamna ca fiecare companie intelege ce vrea piata si incearca sa aduca produse cat mai bune.
Pe langa mousi foarte usori apar si multi mousi wireless de gaming in ultima vreme, din ce in ce mai accesibili. Si nu, nu mai sunt ca pe vremuri, sa tina maxim o zi bateria si sa sughite daca tii receiveru la 30cm distanta de mouse. Asta a creat un trend printre mousii cu fir, cablurile flexibile incepand sa fie foarte apreciate. Producatorii incearca sa aduca fiecare cate o varianta de cablu flexibil si acestea sunt din ce in ce mai bune. De ce ti-ai cumpara un mouse cu fir cand sunt atatea variante wireless? Pentru ca de regula mousii cu fir sunt considerabil mai ieftini si mai usori decat cei wireless, si atata timp cat cablul e destul de flexibil incat sa nu te incomodeze eu cred ca merita compromisul.
HyperX Pulsefire Haste e primul mouse de la HyperX pe care am pus mana. Am incercat de-a lungul timpului castile lor, si mi-au placut foarte mult, mousepad-urile, care mi s-au parut bune, tastaturile, care de obicei aduceau calitate peste medie in nisa pe care se vindeau. Am si o pereche de memorii HyperX Fury in PC dar astea cred ca nu au mare legatura cu perifericele.
Produs | HyperX Pulsefire Haste |
Tip mouse | Wired (cu fir) |
Cablu | HyperFlex - textil flexibil, 1.8m |
Forma | Simetrica, cu butoane laterale doar pe stanga |
Dimensiuni | 124.2 x 66.8 x 38.2mm - Mediu |
Greutate | 59 grame |
Senzor | Pixart PAW3335 - 16000 dpi |
Butoane | 6 butoane programabile |
Switch-uri | TTC Golden Micro Dustproof |
Pret lansare | 289.99 RON |
Mouse-ul vine intr-o cutie modesta si simpla dar cu un pachet surprinzator de competitiv. Pe langa mouse gasim in cutie un set de picioruse de teflon alb de schimb, si un set de grip-uri atasabile pentru mouse. Nu am simtit nevoia sa atasez grip-urile pe mouse, dar daca vreti sa le atasati, nu va ingrijorati de greutate, pentru ca au doar 3-4 grame toate.
Forma lui Pulsefire Haste imi aduce aminte foarte mult de Aerox si Rival 110 de la SteelSeries, si, desi e putin mai mare decat Rivalul, se simte mai mic in mana, si mai usor de folosit. Fata de Rival 110, Haste are click-uri mult mai bune si fata de Aerox constructia e considerabil mai solida. Mouse-ul nu scartaie, nu pocneste, nu scoate nici un sunet cand il strangi in mana, e construit chiar bine si e de apreciat asta, fiind un mouse cu carcasa perforata.
Revenind la forma, Pulsefire Haste are mici indentatii pentru confort pe click-uri, unde degetele vin intuitiv, iar lateralele sunt valurite si inclinate in asa fel incat sa fie foarte usor de ridicat si sa nu scape din mana. Partea din fata e foarte lasata, click-urile fiind mai jos fata de restul carcasei, iar asta permite un grip cu o reactie mai buna.
M-a surprins sincer. Cum am pus mana pe el am inceput sa ma joc si nu am simtit nevoia deloc de timp de acomodare. Mi-a parut complet intuitiv si confortabil. Si nu ma refer la fel de confortabil ca un mouse ergonomic, ci surprinzator de confortabil in shootere pentru un mouse atat de jos. De cele mai multe ori, inclusiv cu Razer Viper si Model O-, dupa o ora de jucat Apex Legends sau Modern Warfare, incep sa simt durere si disconfort in incheietura. Cu Haste-ul nu am patit asta, chiar deloc, nici dupa 3-4 ore de joaca. Probabil faptul ca e foarte usor de miscat, la cele 59g, si nu trebuie sa imi tin mana atat de incordata sa il flick-ui din stanga in dreapta ajuta.
Skate-urile folosite de HyperX Pulsefire Haste sunt de teflon alb, la fel ca cele de schimb din cutie, si aluneca foarte bine. Sunt comparabile cu Tiger Arc, si mi se par la fel de bune ca cele folosite de Xtrfy, printre cele mai bune puse pe mousii din ziua de azi.
Cablul HyperFlex e imbracat intr-un textil care e foarte flexibil si nu m-a incomodat deloc in timpul folosirii. Ce-i drept, avand PC-ul sub birou, trebuie sa agat orice cablu cumva ca sa nu pice dupa birou, dar in afara de a-l prinde de birou cu baza unui bungee nu am facut nimic altceva, nici nu am folosit bungee-ul in sine. Nu as spune ca e la fel ca un mouse wireless, dar nu incomodeaza deloc. Good job HyperX!
Click-urile lui Pulsefire Haste sunt separate de carcasa si au switch-uri TTC Golden Micro Dustproof. Asta inseamna ca vor rezista la praful ce va intra in mouse inevitabil, mouse-ul fiind perforat. Ca feeling sunt foarte clicky si responsive, cu pretravel aproape inexistent si foarte putin post-travel. Eu personal le prefer pe acestea fata de cele optice, avand feedback mai bun, dar in afara de asta nu e cine stie ce diferenta. Sunt bine facute si isi fac treaba foarte bine, fix ce trebuie!
Scroll-ul este relativ usor de apasat, are trepte bine delimitate, face putina galagie dar nimic notabil, si este singura sursa de iluminare RGB a mouse-ului. Aici depinde de gusturile fiecaruia. Eu prefer sa am luminite cat mai subtile pe mouse, cum sunt la Razer Viper, Roccat Kone Pure Ultra, si la acest HyperX Pulsefire Haste. Dar daca luminitele conteaza mult pentru tine cel mai probabil nu va fi de ajuns.
Butoanele laterale si cel de sub scroll sunt bine pozitionate si relativ usor de accesat. Sunt usor de folosit, clicky si sunt reprogramabile, dar mi-ar fi placut ca cele laterale sa fie o idee mai mari. Nu incomodeaza in niciun fel si nu am reusit sa le actionez din greseala pe niciunul. E posibil daca tii mouse-ul cumva pe diagonala sa atingi butonul de sub scroll. Dar intr-un astfel de caz cred ca te cunosti destul de bine incat sa il dezactivezi de la inceput.
Pe partea de software, HyperX NGenuity nu e cel mai finisat soft, dar permite personalizarea mouse-ului indeajuns. Permite setarea DPI, polling rate, a fiecarui buton individual, si personalizarea iluminarii de pe scroll cu diverse efecte si culori. Cel mai important, permite salvarea setarilor pe memoria interna a mouse-ului, pentru a nu fi nevoit sa tii inca un program deschis in timp ce te joci.
Concluzie
Pot spune ca HyperX Pulsefire Haste m-a surprins foarte placut. Bifeaza toate cerintele unui mouse cu fir pentru shootere, si o face cu brio. Dupa 2 saptamani de utilizare a devenit mouse-ul meu cu fir preferat pentru shootere, si pot sa il recomand din plin. La pretul curent de sub 200 lei sunt slabe sanse sa gasiti un mouse mai bun si un pachet mai generos. Nu e un mouse perfect dar nu i-am gasit niciun defect major. Cei carora va displace aspectul perforat va recomand sa va indreptati catre un Razer Viper sau Viper Mini, care sunt si ele sub 200 lei in momentul de fata, daca sunteti in cautarea unui mouse pentru shootere. Viper se simte ceva mai lat in mana, iar Viper Mini putin mai ingust, Haste e fix intre.