Daca nu ati urmarit fenomenul PC in ultimii ani, in speta segmentul de procesoare, o sa va fac eu un scurt rezumat, care se intinde pe cativa ani.
Intel, ca el este in centrul atentiei azi, in aroganta sa, lansare de lansare nu sareau de procesoare quad core. Asta era limita, cel putin pentru procesoarele care nu costau cat o placa video in zilele noastre.
Au scos seria Haswell-E care erau “dotati” cu 6cores/12 threads, dar aici s-au cam oprit. La procesoarele 6700K si 7700K au revenit iar pe 4 core-uri cu 8 thread-uri. Dar in perioada respectiva a inceput AMD se le sufle in ceafa, cu lansarea procesoarelor Ryzen. Procesoarele Ryzen nu puneau mari probleme din punct de vedere al performantei in perioada respectiva, dar aveau erau cu mult mai ieftine decat procesoarele celor de la Intel.
Astfel, Intel a scos probabil ultimul lor procesor care a fost si bun, dar care nici n-a costat enorm. Ma refer evident la i7 8700K. AMD au ajuns la seria 2-a cu procesoarele Ryzen, crescand in performanta, dar tot nu puneau probleme procesoarelor oferite de catre Intel. Dar iar, aveau un value extrem de bun pentru pretul respectiv.
Intel, avar cum este el si vrea sa faca si mai multi bani, a zis ca-si vor face singuri procesoarele. Si uite asa au inceput sa apara doua probleme: prima, ca nu erau in stare sa faca fata cererii si au avut rupturi de stoc de cateva luni. Si a 2-a, cea mai grava care este si-n zilele de azi, n-au fost in stare sa treaca peste procesul de fabricatie de 14nm.
Intr-un final Intel a scos seria 9xxx, astfel inca detinand titlul de cel mai bun procesor de gaming, anume i9 9900K.
Procesor cu 8 cores/16 threads, performant, dar deja incepuse sa fie vizibil faptul ca 14nm nu prea mai duce, deja traia din “borrowed time”. Si Intel iata, ca decide sa scumpeasca procesorul. Si uite asa, high end-ul lui Intel se gasea in jurul sumei de 2500 lei.
Doar ca AMD avea sa lanseze seria 3000 din Ryzen, care a pus pe butuci Intel. Mai intai, au dominat segmentul de procesoare entry level cu produse precum Ryzen 5 3600X sau 3700X.
Iar pe high end, au scos 3900X, procesor ce era extrem de aproape de ce oferea Intel. Doar ca ceva luni mai incolo, AMD a lansat si Ryzen 3950X, procesor ce a preluat si ultima farama de mandrie pe care Intel o mai avea, anume “the gaming king”.
Asta se intampla prin vara lui 2019. Dar AMD nu doar ca ofereau produse la preturi mai bune, dar si mai performante. I-a batut si la altceva: au integrat PCIe Gen 4.0. Iar Intel abia acum au reusit si ei sa implementeze pe produsele lor PCIe 4.0.
Dupa Ryzen 3000, a urmat seria 10 de la Intel. Procesorul lor high end era 10 cores/20 threads, dar la fel ca la generatia anterioara, 14nm isi arata firele albe din cap.
La scurt timp AMD a lansat Ryzen 5000 care a maturat serios cu Intel pe jos. Si AMD chiar si-a permis o aroganta: sa scumpeasca o idee procesoarele versus cele din generatia anterioara, asta si pentru ca Intel nu erau capabili sa ofere un raspuns pe masura.
Si revenim in zilele noastre. Intel seria 11. Tot proces de fabricatie pe 14nm. Tot nu promite mare lucru. Ok, au venit macar cu niste mici imbunatatiri, ceamai importanta fiind PCIe Gen 4.0. Lucru ce m-a motivat sa fac trecerea de pe Z390 pe Z590.
Specificatii
Denumire produs | Intel Core i9-11900KF |
Socket | 1200 |
Proces fabricare | 14 nm |
Cores/threads | 8/16 |
Core clock | 3.5 GHz |
Turbo Clock | 5.3 GHz |
Serie | Rocket Lake |
TDP | 125W |
Smart Cache | 16MB |
SRP | 524 USD |
Testare
Intr-un final iata ca am reusit si eu sa postez review-ul. Da stiu, mi-a luat mult. A durat ceva pana am reusit sa-l procur, pentru ca am vrut sa fac trecerea de la 9900K la tovarasul din material.
Si stai si cauta-l ma nene, ca abia il gasesti. In Romania, cei de la Intel au alocat extrem de putine unitati si puteau suplimenta cantitatea doar daca exista cerere. Evident, n-a existat cerere, drept urmare abia dupa cateva saptamani am reusit sa-l cumpar pe tovaras.
Lista de jocuri pe care am optat sa o utilizez nu este una foarte lunga. Am incercat sa fac un mix intre jocuri recent lansate, jocuri cu un community imens, dar si jocuri cu cerinte mari.
Am utilizat cel mai demanding preset prezent in fiecare titlu, insa sunt doua jocuri unde am ales sa aduc cateva modificari, anume Counter Strike Global Offensive si Rainbow Six Siege.
Mai exact, pentru ca-s titluri multiplayer, am optat sa dezactivez motion blur si ce tine de anti aliasing.
Toate titlurile au fost testate in cele mai populare rezolutii din clipa de fata, anume FullHD, 2K si 4K.
Lista de jocuri:
- Counter Strike Global Offensive
- Horizon Zero Dawn
- Metro Exodus
- Rainbow Six Siege
- Shadow of the Tomb Raider
- Assassin’s Creed Valhalla
- Watch Dogs Legion
Insa din average voi scoate CS:GO-ul. De ce? Pentru ca este un titlu atat de inconstant si atat de prost scris incat nu doar de la patch la altul se misca diferit pe acelasi build. Patesc des chiar sa fluctueze FPS-urile de la o zi la alta.
Pe partea de teste sintetice am rulat un pachet restrans precum Cinebench R20, Winrar, 7Zip, PC Mark 10 si CrystalDiskMark.
Platforma test
Asus ROG Strix Z590-E Gaming WiFi
i9 11900KF l-am testat pe Asus ROG Strix Z590-E Gaming WiFi, placa ce are dotari net superioare versus placa pe care am avut-o in kit-ul anterior, anume Asus Maximus XI Hero WiFi.
Asus pare ca au ales sa boosteze fiecare model de placa de baza din portofoliul ROG. Daca acum placile Strix parea o idee peste entry level, acum poti spune ca-s placi de baza ce bat spre high end. Dar lucrul acesta este valabil si pentru celelalte placi Asus ROG cu chipset Z590. Dar despre asta voi vorbi in alt material.
BIOS
BIOS-ul prezent pe MB-urile Asus ROG a ramas la fel de prietenos atat cu userii experimentati, cat si cu cei novici.
Asta se datoreaza UI-ului care este extrem de usor de navigat, dar si explicit.
Iar in el poti sa-ti configurezi dupa bunul plac parametrii RAM, frecventa procesorului, turatia ventilatoarelor sau a cooler-ului si multe multe altele.
PCIe Gen 4.0
Feature-ul vedeta pe chipsetul Z590 este categoric PCIe Gen 4.0. Si ca va arat ca in sfarsit poate si Intel asta, am imprumutat de peste tot SSD-uri m.2 mai de toate felurile.
Jocuri
Counter Strike Global Offensive
Horizon Zero Dawn
Metro Exodus
Rainbow Six Siege
Shadow of the Tomb Raider
Assassin’s Creed Valhalla
Watch Dogs Legion
Average
Practic, i9 11900KF nu este vreun upgrade vs procesorul din generatia trecuta. Si nici nu bate AMD, mai ales ca din pacate n-am reusit sa pun mana pe un Ryzen 5950X ca sa vedem exact si cat este diferenta.
Deci singurele beneficii importante versus Comet Lake sunt evident PCIe Gen 4.0 si IGP-ul mai rapid. Evident, acolo unde este cazul.
Teste sintetice
PC Mark
7Zip
Cinebench R20
Winrar
Concluzie
Desi nu-mi place sa intru in hore de fel, din pacate ma vad nevoit in cazul de fata. i9 11900KF este mai mult sau mai putin aceeasi Marie cu alte palarie?!
Si n-am patit niciodata pana acum, dar concluzia o voi sparge pe subcapitole, asta ca sa iasa in evidenta cat mai corect.
Performanta
Bun, din punct de vedere al performantei, Intel stagneaza sau in unele cazuri chiar se vede un regres. Este un procesor puternic in jocuri, chiar daca a pierdut 2 core-uri fata de procesorul precedent. Doar ca n-am mai pomenit pana acum ca high end-ul generatiei anterioare sa bata in multe ipostaze procesorul high end proaspat lansat.
Bonus pe aceasta generatie este PCIe Gen 4.0, ce a venit la doi ani dupa ce AMD au implementat magistrala respectiva. Pare destul de tarziu.
Sa nu uit si de IGP-ul imbunatatit, strict pe procesoarele care detin asa ceva, modelul de fata este exclus din ecuatie.
Temperaturi
Procesoarele 14nm fiind fortate la maxim, este clar si faptul ca temperatura o sa creasca mereu.
Pe default clock cu voltaj pe auto, adica efectiv cum pui procesorul in socket si bootezi PC-ul, procesorul depaseste in fulload fara probleme temperatura de 70 °C, lucru ce e nu e neaparat rau. Problema este ca sunt spike-uri masive de temperatura si sunt din senin, total nejustificate. Si asta cu un AIO oarecum high end cum este Corsair H150i PRO XT. Si spun arecum high end pentru ca deja exista AIO-uri mai performante decat modelul celor de la Corsair.
Eu ma speriam la inceput cand utilizam i9 9900K si vedeam spike-uri total random de temperatura. Dar cu 11900K efectiv te ingrozesti. In default clock e oarecum acceptabil. Insa daca-i dai un overclock, o sa vezi niste spike-uri de te ia durerea de cap.
Si ce e mai trist e ca un Noctua NH-D15 gafaie cu i9 11900KF. Nu o fi coolerul de la Noctua cel mai nou produs de pe piata, dar totusi este high end pe segmentul de racire pe aer. Probabil chiar cel mai bun din segmentul lui.
Un procesor rateu precum cel din material n-ar trebui sa pensioneze un cooler ce tine in frau alte procesoare prezentepe piata, care sunt aproape la fel de performante sau daca nu chiar mai performante decat 11900KF.
Iar cand doresti sa-i dai si un overclock, deja chiar devine calorifer procesorul. Il vezi intr-o utilizare banala ca sta in 60-70 grade si are iar spike-uri, doar ca de data aceasta sare si-n 100 °C, chiar daca este pentru un timp foarte scurt.
Overclock
Overclock-ul la procesoare e o oarecare loterie, mai ales daca-ti iei procesorul cand acesta se lanseaza. Si lucrul asta se repeta la fiecare generatie, nu este un caz prezent doar in cazul de fata.
Exemplul cel mai evident vi-l pot da pe cel pe care l-am trait pe pielea mea, doar ca este legat de i9 9900K. Un prieten si-a luat procesorul fix cand s-a lansat, iar eu la 2-3 luni dupa.
El a nimerit un sample prost, in timp ce eu am nimerit unul chiar bun. In overclock pe 5 GHz, el era fortat sa bage voltaj peste 1.4 ca sistemul sa ramana stabil. Iar eu stateam cu el in ~1.3, fiind stabil in orice tip de utilizare.
Iar acum overclock-ul devine moartea pasiunii la fiecare procesor nou de la Intel. Orice parametrii as fi vrut sa-i dau, ce-i drept si-ntrun termen scurt de timp, n-am reusit sa-l fac stabil in 5.3 GHz.
In schimb pe 5.2 GHz, daca-l lasi pe voltaj auto, incepe voltajul de 1.5 si tot creste. Am luat-o babeste si am scazut treptat voltajul din 0.10 in 0.10 pana am gasit ceva acceptabil si mai important, sa fie si stabil.
Pe viitor o sa sa-mi incerc iar norocul cu 5.3 GHz. Dar asta o sa fie pentru al material.
Final
Bun. Si de aici incotro? Intel se afla intr-o postura in care n-a mai fost de foarte multi ani. A vrut sa-si recapete coroana de “gaming king”, dar n-a reusit sa depaseaza AMD. Si in plus, anul asta, rivalul lui Intel lanseaza alte procesoare. Deci diferenta intre cele doua branduri o sa creasca iar.
Intel se afla intr-un continuu regres de ceva ani si nu dau semne ca-si revin. Mai intai, au vrut sa-si produca singuri procesoarele. N-au reusit mare lucru, ba mai mult, au ramas blocati de ani de zile pe 14 nm. Suntem deja la al 6-a serie de procesoare pe 14nm.
Intel avea o sansa uriasa acum sa recapete ceva teren versus AMD. Ok, n-am cel mai bun procesor, dar puteau sa livreze procesorul la un pret simtitor mai mic si lumea putea sa ignore partial diferenta de performanta Intel vs AMD.
Dar nu ma pot decide daca efectiv a fost o decizie extrem de proasta, fie inca sunt incredibil de aroganti.
Ca sa inchei, i9 11900KF chiar nu-si merita investitia. Daca vrei neaparat Intel, poti alege 11700K sau 11700KF. Dar daca vrei sa investesti inteligent, AMD este solutia.